• falutabla.jpg
 • fesztival.JPG
 • iskola.jpg
 • jatszoter.jpg
 • legifoto.jpg
 • muvesztelep.jpg
 • rakocziszobor.jpg
 • szobor.jpg
 • Templom.jpg
 • to2.jpg
 • ut.jpg
 • utca.jpg

Látogatás Bicsérden

Bicsérd idegenforgalmi szempontból jelentős, természeti adottságokkal, kultúrtörténeti emlékekkel nem rendelkező település, ezért az idegenforgalmi vonzerő kialakítása és megtartása céltudatos, tervezett munkát igényel az önkormányzat részéről. Az idegenforgalmi vonzerő fejlesztésén kívül két másik fontos, ám az előzővel összefüggő cél a települési vonzerő és a község népességmegtartó erejének növelése. A három fogalmat azért célszerű együtt említeni, mivel hasonló intézkedésekkel lehet e három, településünk fejlődése szempontjából csaknem létfontosságú célt elérni.

1. Turisztikai vonzerők fejlesztése

Mivel Bicsérd község jelentős vendégforgalmat előidéző természeti sajátságokkal nem rendelkezik, ezért a hasonló célállomásokat, táji elemeket a településen és annak közelében mesterségesen kellett kialakítani. Az önkormányzat a település központjában jóléti célokat szolgáló horgásztavat alakított ki, mely az adott környezetben nemcsak a horgászok, hanem a kiránduló családok számára is megfelelő táji környezetet biztosít a kikapcsolódáshoz, rekreálódáshoz.

Az fejlesztési koncepció következő lépése egy kilátótoronnyal egybeépített szolgáltatóház kialakítása volt, melynek kivitelezése már folyamatban van. Az így kialakított épületegyüttes közösségi ház funkcióján kívül, a központi tér esztétikai minőségét is jelentősen emeli.

További terv a tó partján egy szabványos játszótér kialakítása, melyre az önkormányzat 2004. évben pályázati dokumentációt nyújtott be. A játszótér a gyermekek igényeit elégíthetné ki, így a horgásztó vendégforgalma tovább emelkedhetne a városi családokon kívül, a kiránduló iskolás, óvodáscsoportokkal. A pályázat elbírálása jelenleg folyik.

A település további látványosságait a Bicsérdi Aranymező Részvénytársaság telephelyei nyújtják. A szarvasmarha és a sertéstelep, valamint a Szentlőrincen található malom főként a településen gyakran megjelenő szakmai közönség számára jelentenek érdekes látnivalókat.
A további vonzerőfejlesztés a községgel közös körjegyzőséget alkotó Zókkal együttműködve lehetséges. Zók háborítatlan természeti környezete, a Várhegy 6000 éves, korabronzkori leletegyüttese, mint kiemelten védett régészeti érték, a Zóki Faluházban berendezett Múzeum, a szőlőhegy borospincéi további lendületet adhatnának Bicsérd község idegenforgalmának is.

2. Turisztikai fogadóképesség fejlesztése

Bicsérd község Önkormányzata, valamint a Bicsérdi Aranymező Részvénytársaság összefogásának szép példája a Bicsérdi Faluház, mely melegítőkonyhás éttermével, konferenciatermével, és közel 30 fő számára helyet kínáló vendégszobáival a mikro-térség legnagyobb fogadóképességgel rendelkező szálláshelye.

3. Idegenforgalmi szempontból jelentős rendezvények szervezése

Bicsérd község az önkormányzat rendezvényszervezői munkája miatt a mai napra már országos hírnévre tett szert. A hagyományos községi ünnepek (falunap, búcsú, húsvét, karácsony,) mellett számos nagyszabású rendezvény áll az idelátogató vendégek rendelkezésére. A legjelentősebb a szomszédos Zók községgel együtt szervezett, kétnapos Burgonyafesztivál, melyet az idei évben 4. alkalommal rendezett meg a két község. Ezen kívül Tavaszváró rendezvény, Szüreti felvonulás és betakarítási ünnep, változatos fesztiválok (Határon Túli Magyarok Fesztiválja, Gyermek, Ifjúsági Kulturális és Művészeti Világtalálkozó, a Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep rendezvényei), valamint sportesemények (Kerékpárverseny, Aerobicverseny,) járulnak hozzá a vendégek szórakoztatásához.

4. Rendezett településkép, vonzó települési környezet kialakítása

A község évek óta jelentős hangsúlyt fektet a környezetszépítő feladatok ellátására. A település lakossága minden tavasszal a rengeteg virágot ültet, melyeknek és a szakszerű parkosítási munkálatok eredményeként a megyei és országos környezetszépítő versenyeken Bicsérd mindig rendkívül előkelő helyezéseket ér el. 2004. évben a ?Virágos Magyarország? elnevezésű környezetszépítő versenyen a község a Belügyminisztérium különdíjában részesült.

A település messzi vidékeken is ismert számos kültéri műalkotásáról. Tíz éve tevékenykedik a községben a Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep, melynek alkotói számos értékes kiállításhoz járultak hozzá műveikkel, nemcsak Bicsérden, Hanem a régió nagyobb városaiban is (Kaposvár, Pécs, Szigetvár, Komló). Soltra Elmér templomkertben felállított Stációját, Marton Ákos Fénykapuját, Vanyúr István Kossuth és Szent István mellszobrait, Márkus Ilona kültéri tűzzománcait a bicsérdi közterületeken, a Bicsérdi Művésztelep többi művészének alkotásait, pedig a tervezet Bicsérdi Galériában csodálhatják meg a képzőművészet iránt érdeklődő látogatók.


alt
alt
alt
     
alt
alt
 
alt
alt

asp palyazat

Humán szolgáltatások fejlesztése a Szentlőrinci járásban

MFP logo PANTONE

Bicsérd Község Önkormányzata a Magyar Falu Program Óvodafejlesztés című, MFP-FOB/2019  kódszámú pályázat keretein belül 29. 906.119 forint támogatásban részesült.

Községünk aktuális hírei

© 2018. Minden jog fenntartva. Biécsérd Község Önkormányzata