• falutabla.jpg
 • fesztival.JPG
 • iskola.jpg
 • jatszoter.jpg
 • legifoto.jpg
 • muvesztelep.jpg
 • rakocziszobor.jpg
 • szobor.jpg
 • Templom.jpg
 • to2.jpg
 • ut.jpg
 • utca.jpg

Horgász Egyesület

A bicsérdi horgászok szerencsés emberek. Megyénkben a sok szép horgászvíz mellett gombamód szaporodnak a kisebb-nagyobb tavak, horgászható vízfelületek. Ebből következik, hogy a kalandvágyó, kíváncsi horgászok gazdag kínálatból választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet. Bicsérdi minden bizonnyal kiemelkedő helyet foglal el a rangsorban, hiszen a település központjában szép és rendezett tó helyezkedik el. A tó partján - főként annak központi elhelyezkedése miatt - nyüzsgő élet folyik. A tavat szilárd burkolatú úton lehet megközelíteni, a parkolóhelyek közvetlenül a halőrház mellett találhatók, így az autók biztonságos tárolása megoldott.

A víz mélység 1-2,5 m között váltakozik a déli rész valamivel mélyebb, míg az északi részen sekélyebb területet találunk. A tófenék talaja ideális nem iszapos, nem akadós, a víz tisztasága folytán a tóban élő halak rendkívül ízletesek. A partot ritka növényzet övezi, mely nem akadályozza a horgászást.
A néhány éve kialakított horgásztó telepítése folyamatos, anyagi lehetőségeink függvényében – havonta, évente 6-7-szer - történik a telepítés.
2015-ben közel 22 mázsa halat helyezett ki a helyi horgászegyesület, mely a 2,7 hektár nagyságú vízfelületre számítva rendkívül szép mennyiség.

A kínálat teljes körű: ponty, amur, kárász, szürke harcsa, csuka, süllő, keszeg, busa, balin.

Kiknek érdemes felkeresni ezt a horgászhelyet? Főként az amatőr horgászok kedvelt célja, ám azok a kikapcsolódásra vágyó családok is gyakran megfordulnak itt, akik nem kizárólag a horgászás kedvéért látogatnak ide, hiszen a tiszta, ápolt tópart, a közeli játszótér 3 tűzrakóhellyel, szalonnasütővel és a grillezésre alkalmas terület megfelelő helyet nyújt a szabadidő eltöltéséhez. Tavunk alkalmas arra is, hogy a horgász - szülők bevezethessék gyermekeiket a horgászás rejtelmeibe. A biztos halfogás egy életre szóló élményt jelenthet a gyermekek számára. Az Egyesület minden év tavaszán gyermek-horgászversenyt rendez, melyen a résztvevő gyerekek – a helyi önkormányzatnak és a megyei horgászegyesületnek köszönhetően - értékes ajándékokat kapnak.

A horgászok egy része a magányt kedveli, ám sokan szeretik a népesebb, mozgalmasabb vízpartokat, ők szívesen beszélgetnek, barátkoznak másokkal, tapasztalataikat, esetleg horgászpraktikáikat is megosztják a fiatalabb sporttársakkal.

A halfogás olyan sport, amelyben az elmélet és a gyakorlat nem mindig jár együtt. Annak ellenére, hogy ez Bicsérden is így van, a halfogás itt nem csak ábránd, itt mindenki megfogja a 'maga halát'. A helyi horgászok optimizmusa nem alaptalan, az eredmények legtöbbször messze megelőzik az elvárásokat. Egy dolgot azonban nem lehet kihagyni a számításból, nevezetesen azt, hogy, még ha hemzsegnek is a halak a horgászvízben, időnként látszólag minden ok nélkül böjtölnek. Ilyenkor érdemes megnézni felszerelésünket, hogy elég finom, elég érzékeny-e. A mai okos halak már messziről kiröhögik a vastag zsinórral, otromba kampókkal próbálkozó horgászt. A jegy mellé sehol nem jár garancia a sikerre, a halat mindenütt a horgásznak kell megfognia.

Horgásztársaink többsége pontyhorgász, aki csak ezt a halat keresi és őszintén megvallva más hal fogásához nem is nagyon ért. Néha keszegezik, vagy süllőzik egy kicsit, de ha megy a ponty nem is foglalkozik más hallal. Ebből kifolyólag törekednünk kell a kiváló pontyállomány kialakítására. Saját szaporulat nem lévén a gyakori és bőséges telepítéssel érhetjük el, hogy változatos és szép pontyállomány kerüljön a vízbe, a sodrófa alakú (és méretű) nyurgától a pocakos tükörpontyig. Mivel a Bicsérdi Horgásztavon csak napkeltétől napnyugtáig lehet horgászni, a szemfüles horgásznak jókor reggel ajánlatos megkeresni a jobb horgászhelyeket, bár a tavon előre foglalt helyek nincsenek.

 

Helyi rekord fogások:

Ponty: Szőke Ákos 13 kg.

Csuka: Szakonyi József 15 kg.

Szürke harcsa: Szilveszter János 22,5 kg.

Amúr: Gugora Antal 11 kg.

Süllő: Gugora Antal 8 kg.

 

A Horgász Egyesület 1998. novemberében 31 fővel alakult és azóta is folyamatosan működik. Jelenlegi taglétszám 98 fő, ebből 17 fő ifjúsági, a tagok között van szentlőrinci és pécsi horgász is.

 

Éjszakai horgászat május 3-tól szombati napokon 20 órától másnap hajnali 5 óráig van. Május 30-tól pénteken és szombaton 20 órától másnap 5 óráig. Szeptember 1-től ismét csak szombati napokon lehetséges az éjszakai horgászat.

 

Jegyárak:

Területi jegy: 30 000 Ft

2 bottal, botonként max. 3 db. horoggal

fogható mennyiség:

Éves: 30 db. méret korlátozással védett halfaj. Ezen belül 15 db. lehet a ragadozó halak száma, ami összesen legfeljebb 50 kg. lehet. Egyéb hal 20 kg.

Napi: 2 db. békés 1 db. ragadozó és 2 kg. egyéb

Heti: 3 db. békés 2 db. ragadozó és 6 kg. egyéb.

 

Ifjúsági területi jegy: 10 000 Ft.

1 bottal, max. 3 horoggal

fogható mennyiség:

Éves: 15 db. nemes hal, ami összesen legfeljebb 30 kg. Egyéb hal 10 kg.

Napi: 2 db. békés 1 db. ragadozó és 2 kg. egyéb

Heti: 2 db. békés 1 db. ragadozó és 3 kg. egyéb.

 

Felnőtt vendégjegy: 2500 Ft. - éjszakai: 2500 Ft.

Fogható mennyiség: 2 db. nemeshal amiből 1 db. lehet ragadozó és 2 kg. egyéb

 

Ifjúsági vendégjegy: 1500 Ft. - éjszakai: 1500 Ft.

Fogható mennyiség: 1 db. békés 1 db. ragadozó és 1 kg. egyéb

 

Gyerekjegy (12 éves korig): 300 Ft.

Spiccbottal csak apróhalat, szülői felügyelettel.

 

További információ: 70/375-7147

 

Bízunk benne, hogy felkeltette érdeklődésüket a mi kis tavunk. Ha ellátogatnak hozzánk, tapasztalni fogják, hogy a kis tó is tartogathat nagy élményeket. Viszontlátásra a Bicsérdi horgásztavon:

 

Gugora Antal
A Bicsérdi Horgászegyesület
elnöke

asp palyazat

Humán szolgáltatások fejlesztése a Szentlőrinci járásban

MFP logo PANTONE

Bicsérd Község Önkormányzata a Magyar Falu Program Óvodafejlesztés című, MFP-FOB/2019  kódszámú pályázat keretein belül 29. 906.119 forint támogatásban részesült.

Községünk aktuális hírei

© 2018. Minden jog fenntartva. Biécsérd Község Önkormányzata