• falutabla.jpg
 • fesztival.JPG
 • iskola.jpg
 • jatszoter.jpg
 • legifoto.jpg
 • muvesztelep.jpg
 • rakocziszobor.jpg
 • szobor.jpg
 • Templom.jpg
 • to2.jpg
 • ut.jpg
 • utca.jpg

Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep

A művésztelep, 1994-ben alakult pécsi, baranyai művészek és a Bicsérdi Önkormányzat, mint gesztor közös szövetségével. A művészek többsége legmagasabb szakmai végzettséggel rendelkezik. Országos, sőt külföldi kiállításokon vesznek részt munkáikkal. Kezdetektől az a koncepció vezérelte a művésztelep tevékenységét, hogy egy olyan szellemi alkotóműhely jöjjön létre, amiben a képző- (festészet, grafika, szobrászat, fotó) és iparművészeti (kerámia, zománc, üveg) szekciók egy időben képviseltik magukat. Sőt, ezen túlmenően időnként a társművészeket is felkértek, hogy gondolataikkal, alkotásaikkal jelenjenek meg, és hassanak a Művésztelep munkájára.
Így az irodalomból Bertók László, Kossuth-díjas költő, Dr. Szirtes Gábor, Pannon Könyvkiadó vezetője, Németh János, PNSZ prózai színésze, zenei területről Kollár Anikó fuvolaművész csatlakoztak az alkotó csoporthoz...

Időről-időre további képzőművészeket is meghívtak, akik hosszabb-rövidebb ideig együtt dolgoznak a művésztelep tagjaival. Így például:

Vanyúr István szobrászművész (Szigetvár)
Illés Márta festőművész (Solymár)
Szatyor Győző grafikus (Pécs)
Krawczun Halina iparművész (Lengyelország)
Deák Zsuzsa grafikus művész (Hosszúhetény)
Szorádi Zsigmond szobrász művész (Solymár)
Szilágyi Gábor festőművész (Szerbia,Vajdaság Szabadka)
P. Ábry Judit festőművész (Horvátország)

A kiváló fotóművész: Mánfay György (Pécs)

és a nagyszerű építészek

Marton Ákos (Kaposvár)
Hidasi Ágnes (Kaposvár)
Müller Mária (Pécs)

értékes munkákkal gazdagították a községet és a művésztelepet.

A legutóbbi években:

Zsáki István festőművész (Szerbia, Vajdaság Bácskatopolya)
Gyurkovics Hunor festőművész (Szerbia, Vajdaság Szabadka)
Mátis Rita festőművész (Pécs)
Szilvási Sándor fotó (Pécs)
Völgyi Tamás településmenedzser, zongorista (Ibafa-Gyűrűfű)

színesítették a palettát.

Dr. Géger Melinda művéfenykapuszettörténész több ízben zsűrizte és nyitotta meg kiállításainkat a Művésztelep anyagából Pécsett, Kaposváron, Szigetváron. A Mediterrán Ősz keretében minden év októberben megrendezendő együttes gondolkodás és alkotás egy-egy képzőművészeti programot dolgoz fel. Az ajánlott tematika mellett a szín és formai megjelenítést is vita tárgyává teszik a művészek, majd a közös megegyezés után alakítják ki egyéniségük megtartása mellett tárgyaikat, alkotásaikat.

Már jellemzővé váltak a bicsérdi színek (fekete, sárga, kék) és a képméretek (négyzetes és téglalapformák), amelyek egy bizonyos "bicsérdi formátumot" mutatnak. Csak néhány, az eddig feldogozott témákból: 3 szín, 20x20, FÖLD, Épített környezet, VÍZ,  FA,  LEVEGŐ, KERT, stb. Ezen témák sokrétű feldolgozásakor megjelent a mecsekalji táj, Baranya megye és Magyarország sugallata a művészre, vagy az egész univerzum konkrét és absztrakt formában. Az adott témához kapcsolódóan Dr. Pandúr József művészettörténeti előadásokat tart és más meghívott előadókat is meghallgathat a bicsérdi és a faluba kilátogató közönség. Amikor Vér József, Bicsérd polgármestere fogadta az ötletet, és befogadta a művésztelepet, arra is gondot fordított, hogy a község és a kistérség lakossága is bekapcsolódjon a Művésztelep munkájában és profitáljon abból. Így tevékenyen részt vesznek a Művésztelep tagjai a falu rendezésében (temető rendezésében, virágosításban, köztéri alkotások felállításában, szobrok, domborművek, zománcozott alkotások elkészítésében), az iskola művészeti, esztétikai oktatásában, valamint egyéni érdeklődők patronálásában.

Csodálatos fénykapu Marton Ákos munkája fogadja a Bicsérdre érkezőt, aki az Önkormányzati Hivatal virágos környezete mellett elhaladva a horgásztóhoz ér, és közben szobrokat csodálhat meg, és gyönyörködhet a tó közepén kialakított sziget látványában. De ha betér a Hivatalba, fotók és műalkotások (festmények, kisplasztikák) látványa deríti hangulatát.

asp palyazat

Humán szolgáltatások fejlesztése a Szentlőrinci járásban

MFP logo PANTONE

Bicsérd Község Önkormányzata a Magyar Falu Program Óvodafejlesztés című, MFP-FOB/2019  kódszámú pályázat keretein belül 29. 906.119 forint támogatásban részesült.

Községünk aktuális hírei

© 2018. Minden jog fenntartva. Biécsérd Község Önkormányzata