Közös elképzelés mentén, hosszú előkészítés után született meg a Burgonyafesztivál gondolata.
Az alapot az is szolgáltatta, hogy a Dél-Dunántúli Régió ezen térségében alakult ki egy burgonyatermelő bázis, amely főleg a burgonya vetőmag, valamint a burgonyafajták széleskörű bemutatására alkalmas.
A kétnapos mezőgazdasági rendezvény színvonalas szakmai, kulturális és gasztonómiai programja Bicsérd és Zók községek önkormányzatai, a Bicsérdi Aranymező ZRt, valamint a Szentlőrinci Szolanum Kft együttműködésének az eredménye.
A szakmai programok két legfontosabb eleme a minden évben felállított bemutató pavilonok, melyekben a látogatók a hazánkban termesztett burgonyafajták csaknem teljes skálájával megismerkedhetnek, valamint a hazai agrárium jelentős alakjainak színvonalas szakmai előadásaiból álló tudományos szakmai konferencia.
A szakmai program tartalma nem kizárólag a burgonyatermesztésről és fogyasztásáról szól, hanem minden évben érdekes információk hangzanak el az aktuális mezőgazdaságot érintő kérdésekről, európai uniós pályázatokról, lehetőségekről.
A Burgonyafesztivál szakmai részében helyet kapott az egyre népszerűbb és elterjedtebb biogazdálkodás témakör. A több, mint egy évtizedes múltra visszatekintő rendezvény minden alkalommal hozzájárult az agráriumban érintett termelő, valamint értékesítő szervezetek közötti együttműködés szorosabbá tételéhez, ugyanakkor kiváló alkalom arra is, hogy a hazánkban egyre erősödő környezettudatos gondolkodás minél szélesebb körben terjedjen, főként a természethez közeli ágazatokban dolgozó fiataloknál szemléleti változást eredményezhessen.
A Burgonyafesztivál az évek folyamán országos hírnévre tett szert. A rendezvény alapját a szakmai rendezvények adják. Ezen mag köré lett kialakítva a mindkét településen megjelenő kulturális programcsokor, melyben a helyi és környékbeli hagyományápoló együttesek egyaránt helyet kapnak. A kirakodó vásárban is igyekszünk minél szélesebb kört meghívni, hogy ne csak a hagyományos búcsú hangulatot adja a rendezvény, hanem lehetőség szerint az egyedi, leginkább helyi vagy regionális sajátosságokat felvonultató gazdák, kézművesek, iparművészek is be tudják mutatni termékeiket az érdeklődők számára.
Fesztiválunk harmadik nagy programegysége a gasztronómiai rész, ugyanis se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyek burgonyából készülnek és nélkülözhetetlen fogásai a magyar konyhának. Akadnak közöttük nagyon hétköznapi, de nagyon kedvelt ételek, mint a paprikáskrumpli, a burgonyaleves és a burgonyafőzelék, de vannak olyan "elegáns" burgonyaételek is, mint a krokett, a felfújt vagy a püré.
|